Efteråret er her, og det er den perfekte tid til at få foretaget en radonmätning for at sikre, at dit hjem har et sundt og radonfrit indeklima. En radonmåling er en enkel proces, der giver dig ro i sindet, når det gælder luftkvaliteten i din bolig.

Du kan nemt bestille akkrediterede radondosimeter til en langtidsmåling – den mest pålidelige metode til at måle radonniveauet i dit hjem. Når du modtager doserne, placerer du dem i de mest brugte rum i hjemmet, som f.eks. stue og soveværelse, efter de medfølgende instruktioner. Målingen skal foregå i mindst 60 dage og bør udføres i fyringssæsonen, der strækker sig fra oktober til april, hvor husene er mest lukkede. Når måleperioden er afsluttet, sender du doserne retur til analyse. Efter cirka en uge vil du modtage en rapport, der tydeligt viser, om der er forhøjede radonniveauer i dit hjem.

En radonmåling er et afgørende skridt for at afgøre, om din bolig har et radonproblem. Hvis resultaterne viser et lavt niveau af radon, kan du være tryg ved, at dit hjem er sundt. Men hvis målingen afslører radonniveauer over grænseværdien, skal der handles hurtigt for at mindske risikoen.

Langvarig eksponering for høje radonniveauer øger risikoen for lungekræft markant. Sundhedsstyrelsen anslår, at cirka 500 personer om året i Sverige får lungekræft på grund af radon. Blandt disse er rygere særligt udsatte, da omkring 90 % af tilfældene opstår hos personer, der ryger eller har røget.

Folkesundheden anbefaler, at radonniveauet i boliger og offentlige bygninger ikke overstiger 200 Bq/m³, da radon udgør en betydelig sundhedsrisiko. I Sverige er der mange boliger med forhøjede radonniveauer, og den eneste måde at opdage dette på er ved at foretage en måling.

Radon kan trænge ind i hjemmet fra forskellige kilder, herunder jorden under huset, byggematerialer og endda husholdningsvand. Den mest almindelige kilde er dog markradon, som siver op fra jorden. Byggematerialer som blåbetong, der blev brugt i mange huse opført mellem 1929 og 1975, er også kendt for at afgive radon. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse kilder og få foretaget en radonmåling for at sikre en sund og sikker bolig.